Honduras SHG EP Los Geranios - zrnková káva
O Hondurasu je v mezinárodním kávovém světě slyšet čím dál víc. Středoamerická země pokrytá kopci a hlubokými lesy exportuje kávu excelentní kvality, což dokazují úspěchy v řadě soutěží. Honduras SHG EP Los Geranios patří k těm, po jakých rád sáhne každý barista. Mnohovrstevnatá, živá káva s kulatým tělem a měkkou kyselostí se bude líbit i vám.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Honduras SHG EP Los Geranios nezapře místo původu, kterému se říká „zelené plíce“ Střední Ameriky. Podobně jako ostatní tamní kávy, chutná po oříšcích a hořké čokoládě, zároveň nabízí příjemnou citrusovou kyselost, jemné tóny květin a k tomu stopy šťavnatých plodů vinné révy. Tělo je kulaté, šálek působí velmi vyváženě.
Tato káva je skvělá pro přípravu espressa, latte nebo cappuccina. Jedinečná chuť vynikne také při přípravě na filtru nebo vakuum potu.
Původ
Oblast Siquatepeque, která se rozkládá v centrální části Hondurasu, bývá často zahalena do mlhy a skrápěna jemným deštěm. Jde o krajinu kopcovitou, pokrytou nekonečnými lesy - keřům kávovníků se v ní daří velmi dobře. Jejich plody dozrávají pomaleji a ve stínu, zrno je proto chuťově mimořádně bohaté.
Jedním z družstev, která v oblasti hospodaří, je COHORSIL. Farmáře sdružuje přes 40 let, což jim umožňuje předávat si a rozvíjet bohaté zemědělské postupy a speciální techniky. Z produkce tohoto družstva pochází i Honduras SHG EP Los Geranios, ručně sklízená a promýváním zpracovaná arabika odrůdy Catuai. Jde o kompaktní rostliny s vysokými požadavky na kvalitu půdy, průměrným výnosem, ale velmi dobrými chuťovými vlastnostmi kávových zrn.
Honduraští farmáři kávu sklízejí od listopadu do dubna, vždy pečlivě dbají na zralost kávových třešní a jejich zpracování. Jak jsme uvedli, používají takzvanou mokrou metodu, plody kávovníků nasypou do vody, ve které je protlačují drticími plechy a zbavují tak vrchní slupky. Následně káva putuje do kvasných nádrží. Během fermentace dojde k rozpuštění dužiny obalující zelená zrna. Po několika hodinách až dnech je potřeba kávu vyjmout, propláchnout, dočistit a usušit. Obvykle tak, že ji dělníci rozprostřou na betonová lůžka a za častého prohrabávání, aby sklizeň nezačala plesnivět, nechávají volně sušit.
Honduraská káva patřila ještě před pár lety k poněkud nenápadným. Do popředí zájmu světových baristů se dostává také díky investicím, které tamní vláda věnuje na vzdělávání, rozvoj zpracovatelských technik a infrastrukturu. Pro farmáře se tím otevírají nové možnosti, dřívější vývoz do sousední Guatemaly, kam mířila většina produkce, se během několika málo let rozšířil o USA, Japonsko, Kanadu, Belgii, Jižní Koreu a další státy.
Ještě douška k názvu kávy: Označení SHG (Strictly High Grown) je používáno pro kávy pocházející z vysokohorských oblastí, písmena EP vysvětlují, že zrno bylo zpracováno a vytříděno podle evropských standardů.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.