IRISH CREAM rozpustná káva
Leckdo by ho označil za tlamolep, ale nedejte se mýlit. Irish cream patří k váženým druhům alkoholických nápojů. Recept na ten pravý prý největší producenti neprozradí ani pod pohrůžkou utopení v sudu. Obvykle obsahuje 15-20 procent irské whisky, smetanu, vanilku a kávu. Někdo přidává čokoládu, jiný kokosový extrakt. A teď si představte, jak to asi chutná ve spojitosti s výbornou ekvádorskou kávou…
Složení
Arabica 80%, Robusta 20%, Aroma přírodníCrema a chuť kávy
Vyváženě namíchaných 80 procent arabiky a 20 robusty dává tušit, že tato rozpustná káva rozhodně nebude trpět nedostatkem aroma a síly. Přírodní esence irského krémového likéru přidává k nasládlému a jemně ovocnému základu hřejivý dotek whisky a vanilkové pohlazení. Rozpustnou kávu nezalévejte vařící vodou. Nepřipravíte se tak o hezkou a kompaktní pěnu.
Původ kávy
Máme-li se vydat po stopě této instantní ochucené kávy, musíme nutně zamířit do Mexika. Mexiko patří k chudým státům. Zemědělskou půdu vlastní ze 2/3 malé rodinné farmy. Často je ale kakao, káva, banány nebo balza neuživí. Stěhují se proto do velkých měst, kde ale často končí ve slumech. Pěstitelé a zpracovatelé kávy proto vyvíjejí veškeré úsilí, aby mohli na trh dodat kvalitní produkci. Sklizeň se uskutečňuje v komplikovaných klimatických i terénních podmínkách, zpracování bobulí je většinou jen ruční.
Ale tím vše nekončí. Když jsou zelená kávová zrnka vyloupaná, promytá, fermentovaná a vysušená, převážejí se do pražírny. Tam k nim zkušený pražič přidá přírodní aroma a v delikátním procesu z nich „vyrobí“ aromatizovanou kávu. Příběh pokračuje… Káva je namleta, extrahuje se z ní vysoce koncentrovaná kapalina, kterou pracovníci dále redukují. Na řadu přichází kouzlo – proces sublimace odpaření vody. Tím vzniknou prosté a čisté krystalky kávy.
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Pro optimální přípravu vyberte malý hrnek s obsahem 90 ml.
- Použijte 1 nebo 2 lžičky kávy a zalijte převařenou vodou o teplotě 90°C. Vařící voda připraví kávu o její výraznou chuť.
- K přípravě kávy vždy použijte čerstvou vodu.
Energetická hodnota: | 520 kJ/25 kcal |
Tuky: | 0.2 |
z toho nasycených: | 0.1 |
Sacharidy: | 2.6 |
z toho cukry: | 2.6 |
Vláknina: | 24.8 |
Bílkoviny: | 15.9 |
Sůl: | 0.1 |
12. 4.
7. 2.
19. 8.
26. 8.
28. 9.
15. 7.
6. 5.
1. 4.
20. 2.
18. 2.
25. 7.
29. 10.
11. 7.
10. 4.
14. 3.
25. 4.
26. 3.
17. 12.