+420 777 707 586 (Po-Pá 7-17 hod.)
0 Ks
0 Kč
Košík je prázdný. Pojďme to napravit!
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč

Vícezrnná kávovina s pampeliškou

Kód: 1971

Bez kofeinu, s vitaminy a minerálními látkami. Vícezrnná kávovina s pampeliškou obsahuje samé skvělé ingredience. Je namíchána z ječmene, žita, čekanky, pampelišky a pražené cukrové řepy. Když ji zalijete horkou vodou, získáte drink připomínající kávu. Chutná ale trochu jinak – sladkohořce, jemně, přírodně.

Velká balení:
Malá balení:
792 Kč /1000 g 79 Kč /100 g
Dodáme do úterý, 14. 5. 2024
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč
Země původu
Země původu:
EU
Chuť
Chuť:
Nasládlá

Složení

Ječmen, Žito, Čekankový kořen, Pampeliška, Pražená cukrová řepa

Nálev a chuť

Vícezrnná kávovina s pampeliškou dává po zalití horkou vodou nápoj tmavě hnědé barvy s lehoučkou pěnou. Její chuť lze popsat jako zpočátku nasládlou, později mírně hořkou.

Původ

Rozpustné nápoje z čistě přírodních ingrediencí jsou trendem, který do našich životů přináší potřebnou dávku prospěšných látek a zároveň umožňuje rychlou a snadnou přípravu. Vícezrnná kávovina s pampeliškou se hodí jak k dopolední svačině, tak třeba coby druhá večeře. Je přirozeně bezkofeinová, takže ji mohou popíjet i čerstvé maminky nebo lidé trpící spánkovými obtížemi.

Připomeňme si krátce výhody všech pěti ingrediencí, ze kterých je namíchána.

Jednou z první zemědělských plodin, které člověk záměrně pěstoval, je ječmen (Hordeum). Od starověkých civilizací až po současnost zůstává tato obilnina nepostradatelnou součástí stravy. Mladý ječmen, proslavený svou chutí a skvělými vlastnostmi, začali lidé konzumovat přibližně před 5000 lety. Egypťané, Řekové, Římané a další starověké kultury ho například podávaly atletům a bojovníkům. Měli tak získat nadlidskou sílu a vytrvalost. Do Ameriky přivezl ječmen Kolumbus. Dnes se tato plodina pěstuje v mírném klimatickém pásmu celého světa. Je ceněna pro energetickou hodnotu – obsahuje až 80 % sacharidů. Ječmen je zároveň zdrojem vitaminů E a B, v mladém ječmeni se pak nacházejí také vitaminy C, K a H.

Další celosvětově významnou plodinou je žito (Secale). Tato jednoděložná rostlina nám dává vzácné a všestranně využitelné zrno. Žito je bohaté na sacharidy a vlákninu, nabízí také skromné množství bílkovin, draslíku a vitaminů skupiny B.

Součástí Vícezrnné kávoviny s pampeliškou je i čekanka (Cichorium intybus), modře kvetoucí rostlina pocházející z Evropy, která získala popularitu i za hranicemi kontinentu. Koncem 19. století byla zavlečena do Spojených států, dnes ji pěstují zemědělci v zemích jako Nizozemsko, Belgie, Francie a Německo. Čekankové listy i kořeny se používají jako lahodná zelenina. Krom toho lze z kořene čekanky vyrobit náhražku kávy, čehož lidé hojně využívali v době takzvané kávové krize (v 80. letech 20. století), kdy pražený kořen míchali s cukrovou řepou a žitem. Vzniklý nápoj dostal jméno Mischkaffee a byl populární zejména ve východní části Německa.

A dostáváme se k pampelišce (Taraxacum). Jde o vytrvalou, plevelnou bylinu se silnými kořeny a zářivě žlutými květy. Tyto rostliny se vyskytují na lukách, loukách, v zahradách a dokonce i na polích. Pampelišky mají rády půdy bohaté na dusík. Rostou v mírném pásmu severní polokoule, adaptují se na různá prostředí. Pampelišky patří k významným medonosným rostlinám. Lidé sbírají jejich listy, květy i kořeny a využívají je k přípravě salátů, sirupů i třeba mouky.

Zapomenout nesmíme ani na cukrovou řepu (Beta vulgaris), která je pěstována jako klíčový zdroj cukru. Šťáva z cukrové řepy obsahuje vysoké množství sacharózy a tvoří druhý nejvýznamnější zdroj cukru na světě, hned po cukrové třtině. Zpracování cukrové řepy má mimořádně zajímavou historii. První experimentální výrobu cukru z řepy provedl v Německu v roce 1747 chemik Marggraf, avšak první cukrovar specializovaný na řepný cukr byl zřízen až v roce 1802 ve Slezsku (nyní v Polsku). Cukrová řepa patří mezi okopaniny, její kořen obsahuje sacharózu, bílou krystalickou látku používanou jako nejběžnější sladidlo.

Vícezrnná kávovina s pampeliškou obsahuje lepek, neměli by ji tedy užívat lidé, kteří na něho trpí alergií. 

Jak Vícezrnnou kávovinu s pampeliškou připravit? Zalijte 2g kávoviny 100 ml vody o teplotě 90-100 ⁰C. Promíchejte a nechte mírně zchladnout.

Návod na přípravu

  1. Vícezrnnou kávovinu s pampeliškou zalijte vodou o teplotě 90-100 °C v poměru 2g na 100 ml vody.
  2. Promíchejte a nechte mírně zchladnout.
Chuť a tóny:
Intenzita
Kyselost
Zpracovani

Potřebujete poradit?

Kontaktujte Petru!
+420 777 707 586
petra@manucafe.cz
Nutriční hodnoty / 100g kávoviny
Energetická hodnota: 1446 kj / 343 kcal
Tuky: 0.2 g
z toho nasycených: 0.2 g
Sacharidy: 72 g
z toho cukry: 21 g
Vláknina: 16 g
Bílkoviny: 4.5 g
Sůl: 0.23 g
Pomozte ostatním při výběru:

Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:


MEXICO rozpustná káva - mix arabicy a robusty
Jste firma? Nepřehlédněte firemní podmínky.

MEXICO rozpustná káva - mix arabicy a robusty

Rychlá a mimořádně dobrá! Rozpustná káva z Mexica je výbornou alternativou pro situace, kdy není na blízku mlýnek, kávovar nebo zrnková káva. Stačí nasypat lžičku do oblíbeného hrnku a zalít horkou vodou. Harmonický mix arabiky a robusty je sametově krémový s příjemnou citrusovou špičkou. Více na detailu zboží
Velká balení:
Malá balení:
661 Kč /1000 g 66 Kč /100 g
Čerstvě upražíme a dodáme do úterý, 14. 5. 2024

FRANCOUZSKÁ VANILKA rozpustná káva
Jste firma? Nepřehlédněte firemní podmínky.

FRANCOUZSKÁ VANILKA rozpustná káva

Vanilka je snad nejrozšířenějším kořením na světě. Evropané ji milují od 16. století, ale staří Aztékové a Toltékové znali vanilku daleko dříve. Francouzská neboli bourbonská vanilka se dováží z ostrova Réunion. Její pěstování, sklizeň i zpracování je náročné, takže ani cena není zrovna lidová. Vy si ji teď ale rozhodně nenechejte ujít – v kávě z Mexika! Více na detailu zboží
Velká balení:
Malá balení:
686 Kč /1000 g 69 Kč /100 g
Čerstvě upražíme a dodáme do úterý, 14. 5. 2024

EKVÁDOR - lyofilizovaná rozpustná káva
Jste firma? Nepřehlédněte firemní podmínky.

EKVÁDOR - lyofilizovaná rozpustná káva

Netřepat, zamíchat. Rozpustnou kávu připravíte mžiknutím oka. Ekvádorská specialitka z andské vysočiny obsahuje jak něžnou Arabiku, tak silnou Robustu. Přesně půl na půl. Díky tomu je její výsledná chuť vyvážená, příjemně vínovo citrusová. Možná v ní odhalíte i něco z divokosti a pestrosti tamní přírody. Ekvádor je totiž zemí s největší biodiverzitou na kilometr čtvereční na světě. Více na detailu zboží
Velká balení:
Malá balení:
855 Kč /1000 g 86 Kč /100 g
Čerstvě upražíme a dodáme do úterý, 14. 5. 2024
Můžete se kdykoliv odhlásit. Zpravodaj Vám zašleme 1x za 14 dní.
Přihlášení do akcí, novinek a zajímavostí souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

  Doprava zdarma od 1000 Kč | Sleva na první nákup »