

Káva ze země lidojedů
Papua - Nová Guinea je země plná protikladů - přestože je součástí Commonwealthu, je zde poměrně vysoká negramotnost a dosud zde můžeme u některých kmenů narazit na tradici rituálního kanibalismu. Jedná se však zároveň o místo s nádhernou přírodou plnou nepřeberného množství nejrozmanitějších živočichů a ideálními podmínkami pro zemědělství.
Kde duch spí ve skále...
Asi nejznámějšími oblastmi s kávovými plantážemi jsou Východní a Západní vysočina (Eastern/Western Highland). Káva se zde v naprosté většině případů pěstuje doslova na dvorku za domem. Drobní pěstitelé mající pouze malé plantáže sice představují přibližně 90 % veškeré produkce kávy z této země, nicméně jimi nabízená kvalita bývá často různorodá - od té prémiové, která bývá nejčastěji exportována do zahraničí, až po nepříliš valnou. S cílem zajistit dlouhodobě udržitelnou vysokou kvalitu kávy byly na Nové Guiney založeny větší plantáže, jednou z nich je například Baroida v Eastern Highland, jejíž jméno má základ v staré pověsti o duchovi žijícím ve skále uprostřed dravé řeky. Plantáž Baroida byla založena v roce 1960 a se svou kávou patří mezi špičku pěstitelů z této destinace.
Nádech ovoce
Na souostroví Papua Nová Guinea se nejčastěji pěstuje Arabica (přibližně 95%) se svou odrůdou Bourbon. V naprosté většině případů se jedná o organicky pěstovanou kávu bez použití chemických hnojiv, jejíž následné zpracovávání probíhá na čistě přírodní bázi prostřednictvím tzv. mokré metody, kdy je odstraněna slupka ze zrn prostřednictvím vody. Zrnka jsou pak sušena na slunci po dobu několika dní v závislosti na počasí. Vzhledem k tomu, že plantáže jsou často umístěny podél ovocných sadů, káva do sebe po celou dobu vtahuje vůni ovoce, což se následně projeví v její chuti. Káva z Nové Guiney je nejčastěji popisována jako káva s plnou sladkokyselou chutí, čokoládově citrusovou dohrou a kořeněnou vůní, jež si právem vydobyla své místo u milovníků tohoto nápoje.