

Kávové sirupy - Tajemství lahodné chuti v každém šálku

Kdo poprvé kávu okusí, bývá často překvapen její hořkostí. Ta ho dokonce zpočátku může i odradit. Není divu. V přírodě nás hořká chuť většinou varuje před nebezpečím. Naše chuťové receptory ji zachytí a vyšlou varovný signál: Pozor, nejez to! Káva sice hořká je, ale i tak si ji oblíbili miliony lidí na celém světě. V hektickém dni pro nás bývá často časem zastavení, relaxace, setkání s rodinou nebo přáteli. Jako taková má v našem životě nezastupitelné místo.
Takže pokud kávu pít chceme a jedinou překážkou pro nás je její hořkost, proč si ji jednoduše neosladit?
V mnoha zemích světa dokonce patří rituál slazení kávy k běžným společenským zvyklostem. Mexičané vám rádi nabídnou své Café de Olla se skořicí a hnědým cukrem. Jeho historie se pravděpodobně začala psát v době mexické revoluce, kdy ženy podávaly šálek sladké kávy revolučním bojovníkům, aby je zahřál a dodal jim tolik potřebnou energii. Stejně tak v Turecku má cukr v kávovém rituálu své nezastupitelné místo. Horký nápoj z jemně mleté kávy a bílého sladidla připravovaný v džezvě se tady podává v malých šálcích často i se sladkou baklavou. A sladké kávě se nevyhýbá ani Brazílie, která je největším producentem kávy na světě. I tady se pije černý nápoj hodně silný a zároveň i slazený.
V Evropě má spojení kávy a sladké chuti tradici započatou před několika stovkami let. Když se tady na přelomu 16. a 17. století káva díky benátským kupcům objevila, reakce na ni byly smíšené. Někteří lidé si její hořkou intenzivní chuť ihned oblíbili, ale mnoho našich předků ji naopak považovalo za příliš silnou a neatraktivní. A proto ji zkoušeli dochucovat. Nejen drahým cukrem, ale i dostupnějším medem, různými druhy koření nebo dokonce sirupy.
Káva se tak brzy přiblížila evropským chuťovým preferencím a její obliba začala rychle vzrůstat. Francouzi, Angličané i Italové otvírali první kavárny. V nich se zakotvila tradice nabízet k černé kávě sladké ochucovadlo a tak dnes dostaneme téměř ve všech restauracích automaticky ke každému šálku cukřenku. I přesto, že obliba sladké kávy přetrvala století, najde se dosud celá řada baristů i dalších odborníků na kávu, kteří tvrdí, že cukr a další příměsi mohou zastínit jemné chuťové tóny, které v sobě černý nápoj skrývá.

Přece jen záleží hlavně na nás, jak s našim šálkem naložíme. Takže pokud dáváte přednost sladké variantě kávy, vůbec to nevadí! Přidáním cukru do kávy se z vás rozhodně nestává barbar. Naopak! Některým druhům kávy dokonce sladká chuť sluší. Cukr navíc rozhodně není jediným společníkem, který může vaši kávu pozvednout na jinou úroveň.
Velmi atraktivní a oblíbené jsou v ochucování kávy také sirupy.
Černý nápoj dovedou ozvláštnit a udělat z něj často nevšední zážitek. Chuť kávy si totiž velmi dobře rozumí s širokou škálou dalších chutí, které její přirozené tóny skvěle podtrhnou a zároveň zvýrazní její jedinečnost. Je libo kávu s jemnou příchutí vanilky, mandlí, karamelu, slaného karamelu, lískového oříšku či čokolády? Všechny tyto příchutě jsou nasládlé a s kávou se příjemně snoubí. Nenaruší její výjimečnost, naopak ji podtrhnou, lehce vyváží její hořkost a dodají nový rozměr.
V zimních měsících rozhodně neváhejte zahřát sebe i svou kávu jemnou skořicí. Chuť exotického koření v sirupech Espresso skořice se s kávou výtečně doplňuje. Skořice dodává kávě lehce nasládlý, kořeněný tón a prohlubuje její aroma. U některých druhů kávy navíc pomáhá vyvážit kyselé tóny kávy. Jestliže už naopak netrpělivě vyhlížíte léto nebo si raději potrpíte na exotičtější chutě, pak pro vás jistě bude skvělou volbou konzumace kávy se sirupy Espresso limeta nebo Espresso pomeranč. Spolu s kávou vytváří nezvykle osvěžující kombinace zvláště pro horké dny. Limetka i pomeranč navíc přirozeně podtrhnou ovocné podtóny kávy a dodají jí na pikantnosti. Vynikající jsou tyto sirupy i do ledových kávových nápojů.
Také Mátový espresso sirup osvěží vaše latte nebo ledovou kávu. A vzhledem k tomu, že obsahuje pouze přírodní složky, čerstvou mátu peprnou a vitamín C, podpoří zároveň i vaši kondici. Experimentování s kávovými sirupy se pro Vás může stát velmi příjemným způsobem, jak z jednoho hořkého šálku vytvořit spoustu nových zážitků. Stačí jen zjistit, na co máte právě chuť. Nebojte se kouzlit. Espresso sirupy ocení milovníci klasického espressa i ti, kdo dávají přednost capuccinu, latte nebo třeba frappé.
Všechny sirupy v naší nabídce jsou vyrobeny z přírodních surovin. Neobsahují žádná umělá barviva, příchutě ani konzervační látky. Jsou husté a opravdové. A vaší kávě rozhodně budou slušet! Dobře totiž víme, že kvalitní plantážní káva si zaslouží jenom to nejlepší!
Pokud nemáte nápady, jak naše Espresso sirupy využít, inspirujte se našimi recepty. Sirupy jsou báječným pomocníkem nejen pro přípravu vynikající a často netradiční kávy, ale vyzkoušet je můžete také k dochucení čaje, zmrzlinových pohárů nebo jako příměs do domácích dezertů. Věříme, že si ve vaší kuchyni najdou své místo a budou vám sloužit jako věrný pomocník!
Recept na kávové mojito
Potřebné ingredience:
- 100 ml silné kávy
- Lžička espresso mátového sirupu
- Limetková šťáva
- 120 ml perlivé vody
- Led
- Máta a limetka na ozdobu
Příprava:
Do sklenice vložíme kostky ledu, přidáme sirup a limetkovou šťávu. Vše zalijeme perlivou vodou. Nakonec přidáme kávu, nápoj dozdobíme plátkem limetky a snítkou máty.
Recept na jahodové frapée
Potřebné ingredience:
- espresso
- 150 ml studeného mléka
- lžička Espresso jahodového sirupu
- led
- 2 lžíce vanilkové zmrzliny
Příprava:
Espresso nalijeme do šejkru spolu s mlékem a jahodovým sirupem. Přidáme led nebo ledovou tříšť. Vše protřepeme nebo rozmixujeme a nalijeme do vysokých sklenic s brčkem. Nahoru můžeme přidat lžíci zmrzliny.