

Rozmohl se nám tady takový nešvar: citron v kávě

#LemonAndCoffee
Přes 8 milionů zhlédnutí má hashtag odkazující na výzvu, pod kterou najdete nekonečné množství fotek hrnku s kávou a vymačkaným či nakrájeným citronem. Málokdo ve svém příspěvku předstírá, že si na takovém nápoji pochutnává, mnoho účastníků ale potvrzuje, že díky každodennímu popíjení kávy s citronem přišli o pěkných pár kilo.
Samotná výzva nabádá k vypití šálku instantní kávy se šťávou z jednoho citronu, a to každé ráno, po dobu 28-30 dnů. Dvě naprosto běžné a snadno dostupné suroviny se tak dostaly do centra pozornosti nejprve teenagerů, později i široké populace. Kdo by po úbytku na váze netoužil. Když to přece někomu fungovalo, je potřeba novou metodu vyzkoušet taky.
Co říká věda
Benefity, které jsou v souvislosti s „citronovou kávou“ popisovány, lze podle autorů výzvy rozdělit do čtyř skupin. Všechny už byly poměrně podrobně rozebrány odborníky na výživu, biochemiky nebo fitness trenéry, navíc se jim věnuje řada vědeckých výzkumů. Jak to tedy doopravdy je?
Hubnutí
Ano i ne. Studie prokazují, že kofein může zrychlit metabolismus. Během 3 hodin po požití kávy spaluje tělo o 8-11 procent víc kalorií než obvykle. Je také jisté, že konzumace kávy snižuje chuť k jídlu, protože zvyšuje hladinu serotoninu, adrenalinu a norepinefrinu. Zároveň je dobře známo, že sklenice vlažné vody s citronem vypitá nalačno povzbuzuje metabolismus a vede k rychlému vyprázdnění. Ovšem ne k úbytku tukové tkáně. Potenciální vliv na tělesnou hmotnost lze tedy přičítat jen kávě.
Bolest hlavy
Bud´, anebo. Káva může zmírnit bolesti hlavy, výzkumy popisují vazokonstrikční účinky kofeinu, který stahuje cévy, snižuje průtok krve k hlavě a umenšuje její bolest. Proto také káva zesiluje vliv léků používaných například na migrény. Na druhou stranu kombinace kávy a citrusových plodů může u někoho bolest hlavy podpořit.
Krásná pleť
Možná. Káva i citrony obsahují antioxidanty. Ty mohou zlepšovat hydrataci pokožky, stimulovat produkci kolagenu, který se podílí na její pružnosti a pevnosti, a chránit ji před volnými radikály ze slunečního záření. Důkaz o tom, že pro vyšší účinek je potřeba konzumovat obě ingredience zároveň, však vědci nenalezli.
Klidné trávení
Ne. Ani v tomto případě autory výzvy #LemonAndCofffee věda nepodporuje. Když tvrdí, že káva s citronem mírní veškeré trávicí problémy, zřejmě se mýlí. Kofein totiž například střevní peristaltiku zrychluje.
Náš závěr
Rozhodně vás však od otestování neotřelého nápoje nechceme zrazovat. Třeba vám zachutná a zařadíte ho do kávového repertoáru. V tom případě si vyberte buď kvalitní lyofilizovanou rozpustnou kávu se sladší chutí, nebo zvolte zrnkovou arabiku s nízkou kyselostí. Přidáváme recept a budeme rádi, když nám dáte vědět, jak vám káva s citronem chutná.
Espresso Romano
Jestli tenhle nápoj pochází skutečně z Itálie, prameny trochu tají. Některé tvrdí, že jde o „vynález“ americký, jiné jsou přesvědčeny o francouzském původu. A Italové říkají, že k jejich kávové kultuře patří už několik desetiletí. Když byli kvůli druhé světové válce nuceni popíjet ne právě chutnou instantní kávu (dovoz zrnkové byl výrazně omezen), začali si do ní prý přidávat plátek citronu. Na moderní verzi téhle kávy dnes narazíte v Neapoli nebo Capri. Říkají jí caffè cannarino nebo caffè al limone.
Je však nutné přiznat, že citron zakrývá nežádoucí pachuť silně pražených italských espress a dodává nápoji svěžest. Kávy citlivě pražené, u kterých jsou chutě a tóny to nejpodstatnější, citron rozhodně nepotřebují.