

Suchej únor: Recepty na kávové moctaily, co vás dostanou do varu

S nápadem na měsíční alkoholový detox prvně přišli v lednu roku 2013 ve Velké Británii. Ve stejném roce se do kampaně zapojila i České republika, akorát o měsíc později, proto Suchej únor. Od té doby se k výzvě každoročně přidává čím dál více lidí, kteří chtějí na vlastní kůži zjistit, jak moc alkohol ovlivňuje jejich život.
Proč se do Suchého únoru zapojit?
Alkohol je běžnou součástí společenských akcí, setkání s přáteli nebo odměnou po náročném dni. Mnohé vypovídá i fakt, že je desetina obyvatel České republiky na alkoholu závislá. Málokdo si plně uvědomuje jeho skutečný dopad na tělo i mysl. Častá konzumace alkoholu, i v malých dávkách, negativně ovlivňuje kvalitu spánku. Také zatěžuje játra a zvyšuje dehydrataci. Není tak divu, že ti, kteří se rozhodnou zapojit do Suchého února, často hlásí zlepšení nálady, lepší soustředění, a dokonce i úbytek na váze.
Místo alkoholu proto raději sáhněte po nealkoholických alternativách. Ty taktéž skvěle chutnají, ale ještě navíc pozitivně ovlivňují naše tělo. Ideální volbou je káva, dodává energii, obsahuje prospěšné antioxidanty a její hořkost dokáže v koktejlech skvěle nahradit chuť alkoholu. Skvělým příkladem je Kávové Negroni.
Kávové Negroni bez alkoholu
Negroni aktuálně patří k nejobjednávanějším koktejlům. Říká se, že je přímo ztělesněním italské elegance. Není tak divu, že základ drinku tvoří espresso připravené z kvalitní výběrové kávy. Vznik koktejlu se datuje do roku 1919, kdy si hrabě Camillo Negroni ve své oblíbené kavárně nechal připravit co nejsilnější Americano. Místní barman jeho žádosti vyhověl a aby měl výsledný nápoj co největší říž, nahradil vodu ginem. Hraběti drink natolik zachutnal, že mu propůjčil i své jméno.
Potřebné ingredience:
-
30 ml pomerančového džusu
-
30 ml grenadiny
-
30 ml toniku
-
led
Postup:
Do sklenice vložte led, nalijte k němu espresso, pomerančový džus a grenadinu. Sklenici dolijte tonikem a promíchejte. Hotové nealkoholické negroni ozdobte plátkem pomeranče.
Užijte si oslavu bez kocoviny
Největší konzumace alkoholu je spojená s oslavami. Hlavním důvodem je společenský tlak, kdy je ten, kdo nepije, považovaný za kaziče zábavy. Nebojte se ale vystoupit z davu a dát přednost nealkoholickému drinku, po kterém vám ani následující den nehrozí kocovina. Nejen, že se vyhnete kocovině, ale budete mít jasnou mysl a plno energie i na druhý den. Povzbudivé účinky má také náš další recept na mocktail, kterým je Espresso Martini.
Nealkoholické Espresso Martini
Původ Espresso Martini sahá do Londýna do roku 1983, kdy barmana Dicka Bradsella poprosila modelka, aby jí připravil drink, který ji povzbudí i nastartuje. Po chvilkovém zamyšlení nakonec nakombinoval vodku, kávový likér, trochu cukru a espresso. Ingrediencí, která tělo doslova nakopne, je samozřejmě káva. Stejně účinné je proto i nealkoholické Espresso Martini.
Pokud si chcete připravit opravdu skvělý drink, nepodceňte výběr kávy. Výtečná je například káva z Etiopie. Espresso Martini si rozumí především s kávou s ovocnými podtóny, proto se můžete porozhlédnout také po kávě z Keni. Jestli však preferujete kyselejší chutě, použijte k přípravě mocktailu kolumbijská zrnka.
Potřebné ingredience:
-
50 ml čerstvě uvařeného espressa (nebo silné kávy)
-
30 ml kokosové vody nebo mandlového mléka či smetany ke šlehání (pro jemnější chuť)
-
20 ml cukrového sirupu (případně podle chuti)
-
½ lžičky vanilkového extraktu
-
led
-
3 kávová zrna na ozdobu
Postup:
Uvařte espresso a nechejte ho mírně vychladnout. Mezitím naplňte shaker ledem. K němu poté přidejte zchladlé espresso, kokosovou vodu (mandlové mléko / smetanu), cukrový sirup a vanilkový extrakt. Právě vanilkový extrakt drinku dodá požadované aroma místo likéru. Pořádně shakerem zatřepejte, aby se vytvořila pěna. Přes sítko nalijte hotové Espresso Martini do vychlazené martini sklenice. Ozdobte třemi kávovými zrny a podávejte.
ČR patří mezi státy s nejvyšší spotřebou alkoholu na světě
V Evropě se dokonce držíme na třetím místě. Na jednu hlavu ročně spadá téměř 1͏4 litrů či͏stého al͏koholu. Dobrou zprávou je, že spousta lidí zapojených do Suchého února v průběhu zjišťuje, že jim abstinence nevadí a že si ji dokonce užívají. Cítí se odpočatí, veselejší a rychleji usínají.
Během detoxu navíc zjistíte, že existuje spousta originálních a chutných nápojů, a to bez špetky alkoholu. Příkladem je Matcha Colada, inspirovaná populární Piña Coladou, která určitě zaujme všechny, kteří holdují spíše matche než kávě.
Recept na Matcha Coladu
Říká se, že chuť na alkohol dobře zahání nápoje s výraznou chutí a obsahem kofeinu. Matcha Colada splňuje obojí, možná jste nevěděli, že matcha v sobě má ještě o fousek více kofeinu než káva. Na rozdíl od ní ale nezatěžuje žaludek. Připravit si tento matcha mocktail můžete jen tak, anebo s ním překvapte hosty na party.
Potřebné ingredience:
-
100 ml kokosového mléka
-
100 ml ananasového džusu
-
1 lžíce medu nebo javorového sirupu
-
led
Postup:
V mixéru či shakeru smíchejte matcha prášek, kokosové mléko, ananasový džus a med, případně javorový sirup. Přidejte hrst ledu a důkladně protřepejte. Protřepaný drink přelijte do sklenice a ozdobte jej kouskem ananasu nebo limetkou. V lednici vám připravená Matcha Colada vydrží jeden den.